Prof. Dr. Horst Klinkmann

Prof. Dr. Horst Klinkmann – Senior konzultant i ambasador za zdravstvenu ekonomiju Savezne pokrajine Mecklenburg-Zapadna Pomeranija, Njemačka i suosnivač BioCon Valley

Horst Klinkmann stekao je medicinsko i inženjersko obrazovanje u Rostocku/Njemačka, Budimpešta/Mađarska, Lund/Švedska i Glasgow/Velika Britanija. U svojoj vrlo bogatoj karijeri surađivao je s eminentnim znanstvenicima u razvoju umjetnih organa (osobito novih postupaka pročišćavanja krvi) i nefrologije. Na Sveučilištu Rostock/Njemačka osnovao je jedan od prvih interdisciplinarnih istraživačkih centara za umjetne organe u svijetu.

1990. izabran je za predsjednika Njemačke akademije znanosti u Berlinu i za dekana Međunarodnog fakulteta za umjetne organe (INFA) – udruženja 14 sveučilišta Europe, Amerike i Azije.

Tijekom svog profesionalnog djelovanja bio je predsjednik nekih od najeminentnijih nacionalnih, europskih i svjetskih medicinskih i znanstvenih udruga. 15 sveučilišta diljem svijeta dodijelilo mu je počasni doktorat ili profesuru, a 18 nacionalnih i međunarodnih društava počasno članstvo. Međunarodno društvo umjetnih organa (ISAO) i Europsko društvo umjetnih organa (ESAO) dodijelili su mu doživotno počasno predsjedništvo.

Popis publikacija Horsta Klinkmanna sadrži više od 500 znanstvenih publikacija, knjiga i poglavlja u knjigama te je dobio više od 50 međunarodnih znanstvenih nagrada.

2001. Horst Klinkmann bio je suosnivač BioCon Valley, udruge više od 160 znanstvenih instituta i tvrtki u području biotehnologije i biomedicine.

Danas je viši konzultant i ambasador za zdravstvenu ekonomiju savezne države Mecklenburg-Zapadna Pomeranija i aktivno je uključen u projekte BioCon Valley.

Jedan je od osnivača Međunarodnog društva za šumsku terapiju (ISFT – International Society of Forest Therapy), jednog od središnjih tijela u projektu “Healing Forest”.