Tim Clancy, stručnjak održivog razvoja, Via Dinarica

Tim Clancy je stručnjak za održivi razvoj na zapadnom Balkanu, gdje radi od raspada bivše Jugoslavije početkom 1990-ih, kada je počeo raditi kao volonter. Bio je uključen u timoce pomoći u nuždi, koji su nakon Daytonskog mirovnog sporazuma potpisanog 1995. godine. Nastavili funkcionirati kao razvojni projekti. 2000. godine Tim je započeo vlastiti posao, Green Visions, fokusiran na eko-turizam i zaštitu okoliša u ranjivim planinskim zajednicama, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini. Diplomu književnosti i kreativnog pisanja Floridskog državnog sveučilišta koristio je u pripremi prvog turističkog vodiča na engleskom jeziku za Bosnu i Hercegovinu za Londonskog izdavača Bradt Travel Guides. Od tada Tim je napisao još 8 turističkih knjiga o regiji, uključujući regionalni turistički vodič tvrtke Thomas Cook Publishing. Glavni je urednik časopisa Don`t Miss Travel.

Središte Timovog rada bio je održiv razvoj postkonfliktne situacije u Bosni i Hercegovini i šire regije Dinarida. Suočivši se s postkonfliktnom erom u ratom zahvaćenom području BiH obilježenom depopulacijom, uništenjem, iskorištavanjem okoliša i pravim očajem, pionirski je krenuo u realizaciju mnogih projekata u regiji kao konzultant za održivi razvoj organizacijama poput UNDP-a, USAID-a, Europske unije i JICA-e.

Njegov trenutni projekt je mega staza Via Dinarica koja se proteže od sjeverne Albanije do južne regije Slovenije. Djelomično inspiriran Appalachi stazom pokušava prenijeti najbolje prakse iz SAD-a, u kombinaciji s njegovim dubinskim poznavanjem balkanske regije, kako bi povezao lokalne zajednice u stvaranju održive staze prirodne i kulturne baštine koja obuhvaća cjelokupnu planinsku regija Alpskih Dinarida.

Osim što se bavi ekološkim i ekoturističkim aktivnostima te pisanjem putopisa, on je i bivši planinski vodič i bavi se održivim i ekološkim metodama gradnje i materijalima. U braku je s dr. Sabinom Cehajić-Clancy, profesorom društvene psihologije na Sarajevskoj školi znanosti i tehnologije. Imaju dva sina i žive u Sarajevu.