Održana 1. konferencija o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365?“

U prepunoj dvorani hotela Sheraton održana je 1. konferencija o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365?“. Uz brojne regionalne i hrvatske stručnjake i lidere u turizmu aktualizirana je tema cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj te ključnih izazova koje ona nosi.

Visoka sezonalnost turizma i dosezanje infrastrukturnih i drugih maksimuma u ljetnim mjesecima te niska turistička zastupljenost u kontinentalnom dijelu Hrvatske realna je slika hrvatskog turizma, koja nas zabrinjava.

Kako produljiti sezonu i kako pokrenuti turistički razvoj kontinentalne Hrvatske bile su glavne teme konferencije o kojima su raspravljali vrhunski stručnjaci za turizam iz regije – Christopher Hinteregger i Karin Stephani Niederer iz Austrije, Maria Pap iz Mađarske, Peter Vesenjak i Maja Pak iz Slovenije, Tim Clancy iz Irske i BiH, te brojni lideri domaćeg turizma – Ivana Budin Arhanić, Kristian Šustar, Nedjeljko Pinezić, Ivana Kolar, Boris Žgomba, Jako Andabak, Joe Bašić, Nenad Nizić, Ronald Korotaj, i drugi. Predstavili su pozitivna iskustva i najbolje regionalne prakse te iznijeli svoja viđenja problematike, potencijala i mogućih aktivnosti za daljnji razvoj.

Robert Pende pomoćnik ministra turizma Hrvatske smatra da da bi cjelogodišnji turizam donio brojne prednosti i blagodati, pogotovo u kontinentalnom dijelu zemlje, označivši da za taj razvoj nedostaje infrastrukture, ali i da bi postojeće smještajne i druge kapacitete trebalo bolje koristiti. Istaknuo je kako hrvatski turizam može i mora 365, ali je to proces u kojem moraju sudjelovati svi, od stanovnika i poduzetnika do vlasti na svim razinama.

Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva Slovenije istaknuo je „Turizam je lokalna priča koja se prodaje na globalnom tržištu. Ugled turizma kao izvanrednog poslodavca, generatora prihoda, s obzirom na izvoz putovanja, dobrobiti i kvalitete života, na globalnoj se razini poremetio. Overtourism postaje mainstream. Stoga danas nije dovoljno razmišljati o redizajnu. Trebamo potpuno nov koncept razmišljanja i jasnu zajedničku viziju. U Sloveniji smo proveli opsežan proces pripreme nove Strategije održivog rasta slovenskog turizma do 2021.g.. Potrebna su brojna ulaganja, novi poslovni modeli, restrukturiranje hotelskih tvrtki na državnoj razini, zelene inovacije i proizvodi s većom dodanom vrijednošću koji će uvjeriti zahtjevnog posjetitelja koji traži autentična iskustva – i za to je spreman platiti više.“

Konferenciju je zaključila organizatorica konferencije Ivana Kolar: „Na kraju ove konferencije jasno se iskristaliziralo da postoji želja za cjelogodišnjim turizmom, ali da je potrebna inicijativa i aktivnost. Ako aktivno radimo mogu se dogoditi promjene. Ukupna efikasnost našeg rada mora biti veća. Na razini države potrebno je napraviti strategiju cjelogodišnjeg turizma i jaču promociju te uključiti kontinentalnu hrvatsku u razvojnu priču turizma. Dobro bi nam došli i poticaji za nove projekte, edukacija stanovništva, osiguravanje povoljnih financijskih sredstava iz EU fondova, olakšavanje prepreka i osiguranja nužne infrastrukture.“

Hrvatska može razviti turizam 365 koristeći neke od iskustava drugih uspješnih zemalja poput Austrije, Slovenije i Mađarske. No, to sve je dio dugoročnog procesa koji nije moguće realizirati preko noći, niti je zadatak samo države. To je zadatak svih nas koji smo još uvijek nedovoljno povezani, još uvijek dijelimo Hrvatsku na kontinentalnu i morsku, dijelimo je po županijama i pojedinim mjestima.

„Poanta ove konferencije je povezivanje i suradnja i razmišljanje izvan lokalne zajednice. Hrvatska mora biti jedna destinacija. Pred nama su 2 zadatkaprodužiti sezonu tamo gdje smo dobri i razviti atraktivnu cjelogodišnju ponudu na kontinentu gdje je to moguće. Povežimo naše ciljeve, naše aktivnosti, naše proizvode i doživljaje i naposljetku – naše zajedničke rezultate.“ – istaknula je Kolar.

Kako produljiti sezonu i pokrenuti kontinentalnu Hrvatsku?

Ivana Kolar, iako godinama mlada, već dugo je jedan od glavnih zagovaratelja razvoja cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj. Rođena u Hrvatskom zagorju, gdje je stjecala i većinu svog radnog iskustva, uspješno vodeći Terme Tuhelj, vrlo je dobro upoznala sva lica, i potencijale i probleme, našeg kontinentalnog turizma. No, spremna je ponuditi i konkretna rješenja, i to na prvoj konferenciji o razvoju kontinentalnog i cjelogodišnjeg turizma “Može li hrvatski turizam 365?”, koju 4. listopada organizira u Zagrebu. S nama je podijelila razmišljanja o gorućim pitanjima koja prate našu turističku industriju.

Već dugi niz godina značajno sudjelujete u turističkoj industriji. Što vas je potaknulo na organiziranje konferencije o razvoju cjelogodišnjeg i kontinentalnog turizma?

Dugogodišnji sam „borac“ za afirmaciju kontinentalnog i cjelogodišnjeg turizma i vjerujem da smo razvojem Terma Tuhelj, koje sam vodila 12,5 godina, i odličnim rezultatima te nizom noviteta koje smo stalno uvodili u naše poslovanje barem malo utjecali na promjenu paradigme hrvatskog turizma kao morskog ili ljetnog turizma. Visoka sezonalnost turizma i dosezanje infrastrukturnih i drugih maksimuma u ljetnim mjesecima te niska turistička zastupljenost u kontinentalnom dijelu Hrvatske realna je slika hrvatskog turizma, koja nas mora zabrinjavati. Kako produljiti sezonu i kako pokrenuti kontinentalnu Hrvatsku pitanja su o kojima će raspravljati na konferenciji vrhunski lideri i stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Pojam kontinentalni turizam postoji samo u Hrvatskoj, a silni potencijal koji imamo u cijeloj zemlji za turizam 365 jednostavno je nevjerojatan. Iako svi pričaju o tome, malo se  događa i mislim da je vrijeme za ovakvu konferenciju kako bi počeli o tome razgovarati svi kojih se to tiče i svi koji u to vjerujemo. Važno je da se povežemo, da poslušamo primjere pozitivne prakse iz susjednih zemalja i pokušamo definirati moguće smjerove pokretanja cjelogodišnjeg turizma i daljnjeg razvoja hrvatskog turizma. Ideja konferencije nije nova, u mojoj glavi je već prisutna duže vrijeme i vjerujem da moramo konkretizirati glavne potencijale, ali i prepreke cjelogodišnjem turizmu i pokrenuti određene inicijative. Sve zemlje oko nas pokazuju da je to moguće!

Koji su glavni ciljevi konferencije i očekujete li konkretne prijedloge i smjernice od strane predavača?

Cilj je predstaviti pozitivnu praksu uspješnih destinacija, nova znanja, nove ideje za promišljanje aktualne problematike te stvoriti zaključke u vidu što je potrebno za aktivaciju cjelogodišnjeg turizma – od države, lokalne samouprave, lokalne zajednice, pojedinaca investitora, poduzetnika i lokalnog stanovništva.  Očekujem da ćemo imati konkretne prijedloge i zaključke na kraju konferencije i odgovore na pitanja što nam je potrebno, što možemo napraviti, tko će to napraviti  i na koji način. Pokušat ćemo utvrditi gdje su najveće prepreke i kako ih ukloniti. Čut ćemo i niz zanimljivih slučajeva iz prakse od vrhunskih stručnjaka.

Ovo je prva konferencija o cjelogodišnjem turizmu koju organizirate. Koji Vam je bio najveći izazov kao organizatoru?

Teško mi je izdvojiti najveći izazov, istina je da nisam previše razmišljala o izazovima i problemima, već o ciljevima koje želim ostvariti. Trudila sam se pripremiti dobar program, odabrati prave teme i okupiti ključne stručnjake, kako bi i konferencija bila kvalitetna te korisna sudionicima i hrvatskom turizmu.

Cijeli intervju pročitajte na linku.
IZVOR: PoslovniTurizam