Može li hrvatski turizam 365? – tema

Političari, turistički djelatnici i svi uključeni u turizam već godinama govore kako je potrebno produljiti turističku sezonu. Iskustva i turistički rezultati susjednih zemalja pokazuju da je turizam 365 dana u godini nešto čemu trebamo težiti. No, je li to doista moguće i u Hrvatskoj ili se radi o snovima u koje želimo vjerovati?

Hrvatski turizam ostvaruje vrhunske rezultate, ali samo u 80 ljetnih dana. Ostali dio godine većina turističkih kapaciteta stoji neiskorištena. U obalnom području Hrvatske ostvarujemo 75 milijuna noćenja dok se u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj ostvari tek 4,5% noćenja, od čega 2% u Gradu Zagrebu. Brojni potencijali stoje neiskorišteni, objekti neuređeni, resorti neizgrađeni, a tek pokoja turistička oaza pokazuje da i kontinent može lijepo poslovati, i to svih 365 dana u godini. Susjedne zemlje, poput Austrije i Mađarske, ostvaruju uspješne turističke rezultate, tijekom cijele godine, a neke druge koje donedavno nismo smatrali ozbiljno konkurentnima u turizmu, poput Slovenije, pokazuju kako se mogu razviti skriveni potencijali svake destinacije te kako su pred nama još mnogi izazovi.

Zašto u Hrvatskoj turizam ne funkcionira tijekom svih 12 mjeseci? Zašto ne razvijamo ponudu tijekom cijele godine? Zašto prihvaćamo takvu situaciju i što možemo učiniti da se ona promijeni? Tko može biti inicijator promjena i kako ih ostvariti? Kako ostvariti uspješnu i atraktivnu cjelogodišnju sezonu i jesmo li spremni za to?

Konferencija MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365? ponudit će odgovore na ova pitanja.

Hrvatska je bogata prirodnim resursima i potencijalima i mogli bismo reći da je predodređena za turizam. Turizam je naša sudbina. No, zašto je ostvarujemo samo u pojedinim destinacijama i samo u pojedinim mjesecima?
Turizam se u Hrvatskoj događa. I kada se događa, ima vrlo visoke rezultate. Ti rezultati su toliko dobri da se često pitamo isplati li se u nekom drugom dijelu godine ulagati puno veći trud za znatno manji prihod. Još uvijek su glavni motiv dolaska u Hrvatsku – sunce i more. Kada toga nema, motiv dolaska treba graditi i u njega ulagati. Što može biti motiv osim sunca i mora? Jesu li to: zdravlje, kultura, autentičnost, različitost, sadržaj i jesu li za to sposobni samo veliki turistički subjekti? Trebamo li za to ogromna ulaganja? Koje prepreke za realizaciju naših potencijala stvarno postoje i jesu li nam potrebne?

Današnji turisti su putnici u potrazi za novim autentičnim iskustvima, a ne masovni turisti koji traže unificiranu ponudu u bilo kojem dijelu svijeta. Hrvatska bi trebala biti zemlja za koju se turisti ne odlučuju zbog najniže cijene nego zbog vrhunske usluge i autohtonosti života, što Hrvatska kao destinacija zasigurno može ponuditi.

Pokrovitelji